Миома на матката
Какво представлява миомата на матката

Миомата е най-често срещаният доброкачествен тумор на матката. По правило миомите се развиват в мускулната тъкан на маточната стена под формата на сферичен възел. Около този възел се оформя капсула, от която той се излющва лесно при оперативно лечение.
Миомите се развиват най-често във възрастта след 35 години.
Върху растежа на миомата оказват влияние някои физиологични процеси в организма на жената, като менструация, бременност, климакс.
В предменструалния и менструалния период, както и по време на бременност, миомите увеличават обема си. В следродилния период се наблюдават явления на обратно развитие, а с настъпването на менопаузата миомите най-често престават да се развиват.

Какви видове миоми съществуват

Според месторазположението си миомите се делят на миома на маточното тяло и миома на маточната шийка, като последната се среща много рядко.
В зависимост от посоката на растеж миомите могат да бъдат:
 • към кухината на матката
 • в рамките на маточната стена
 • към свободната коремна кухина
  Големината на миомата може да бъде от няколко милиметра до големината на 6-7-месечна бременност.
  Възлите могат да бъдат единични или множествени, като множествените имат различия помежду си и строго индивидуален потенциал за растеж.

  Кои са симптомите, които изискват консултация с акушер-гинеколог

  Миомата на матката обикновено се развива бавно. Възможно е продължително време да не се проявят никакви клинични симптоми на заболяване. Нерядко миомата се открива случайно при преглед или операция по друг повод. Понякога жената може сама да опипа твърдо образувание в корема си.
  Основните клинични прояви, които изискват консултация, са: кръвотечение - обилна и продължителна менструация, продължаваща 10-12 и повече дни с изпадане на кръвни съсиреци; болка в таза и кръста; течение - воднисто или слузесто; безплодие; общи прояви - анемия, сърцебиене, виене на свят, обща отпадналост.

  Как се диагностицира миомата

  Сравнително най-точният метод за диагностика е ултразвуковото изследване.
  Чрез него могат да се доловят малки миомни възли, които като цяло не променят формата и големината на матката и не могат да се открият при обикновен гинекологичен преглед.

  Как се лекува миомата

  Изборът на лечебен метод зависи от възрастта на жената, от това дали е раждала, или не, от месторазположението и размера на миомата, от водещите симптоми и общото състояние.
  Малките безсимптомни миоми подлежат на периодичен контрол - най-добре 2 пъти в годината. В тези случаи не се налага лечение, достатъчни са само контролните прегледи.
  Ако жената има оплаквания - болки, кръвотечение, бързо нарастване на миомата, избор на поведение остава оперативното лечение. Операцията може да се състои само в отстраняване на миомните възли (миомектомия) или в отстраняване на цялата матка (хистеректомия).

  Миома и бременност

  Този въпрос става все по-актуален, тъй като се увеличава средната възраст, при която жените раждат. Промените, които миомата може да претърпи през бременността, не могат да се прогнозират точно. Най-общо, през първата половина на бременността в резултат на хормоналната стимулация съществува тенденция към увеличение на размерите на миомата, докато през третото тримесечие не настъпват съществени промени в големината на миомните възли, дори е възможно тя изобщо да не се промени.

  Какво е влиянието на миомата върху бременността

  Традиционно се счита, че миомата на матката може да доведе до спонтанен аборт. В това отношение по-важно е месторазположението, отколкото големината на миомата. Ако миомата е причина за спонтанни аборти в първата половина на бременността, се обсъжда оперативното отстраняване на възела.
  Ако миомата е голяма и е разположена към кухината на матката, тя може да промени положението и предлежанието на плода, като по-чести са напречните положения на плода и седалищните предлежания.
  Миомата може да стане причина за неправилно прикрепяне и предлежание на плацентата, за преждевременно раждане, за кръвотечение след раждането.
  Миомата може да се окаже и механична пречка за нормалния родилен процес, ето защо решението за начина, по който ще протече раждането, има важно значение. И в този случай средство на избор при поставянето на диагнозата е ултразвуковото изследване.
  Посетете веднага вашия акушер-гинеколог при наличие на:
 • болка - спонтанна и/или при опипване в областта на корема
 • обилно кървене
 • опипваща се твърдина в коремната област

  Миома и раждане

  При миома на матката честотата на оперативното родоразрешение (Цезарово сечение) е по-голяма, отколкото без миома. Често единствената причина за това е миомата като механично препятствие в родилния канал, но е възможно тя да е причина и за намалена контрактилна активност на матката.

  Най-важното, което не бива да забравяте:

  Редовните профилактични прегледи са най-сигурният път за навременното диагностициране на миомата на матката и за най-благоприятното за вас решение на проблема.


  Д-р Даниела Стефанова,
  акушер-гинеколог