Главна страница 
Акушер-гинекологът отговаря...
Кой е най-точният начин за определяне продължителността на бременността?
Най-точният начин за определяне продължителността на бременността е посредством датата на забременяването. Когато тя е известна, бременността продължава 266 дни (38 седмици).

Как се определя продължителността на бременността, когато датата на забременяването не се знае?
Когато датата на забременяването не се знае, се използва първият ден на последната редовна менструация и се прилага формулата на Негеле. Това става, като към първия ден на последната редовна менструация прибавим 7 към дните, извадим 3 от месеците и прибавим 1 към годината. Иначе казано, определена по този начин, бременността продължава 280 дни (40 седмици), считано от първия ден на последната редовна менструация, като приемаме, че забременяването става 14 дни след нея.
Как се постъпва, ако датата на последната редовна менструация не се знае?
Датата на последната редовна менструация може да бъде несигурна и тогава формулата на Негеле е неприложима, което може да се случи в следните състояния:
 • при менструален цикъл, различен от 28 дни
 • при нередовен менструален цикъл
 • при жени, които са спрели приема на орални противозачатъчни средства в последните 3 месеца преди забременяването
 • при жени, които имат кървене в ранната бременност
 • при жени, на които последната редовна менструация не е точно известна
  В случаите, когато са неясни датата на забременяването или последната редовна менструация, за да се определи гестационната възраст, се правят ехографски биометрични изследвания.

  Може ли точната дата за раждане да се избере предварително, преди то да е започнало спонтанно?
  Този въпрос е свързан с програмирането и прогнозирането на раждането. При жена, която е близо до термина, преди да е започнала родилната дейност, може да се определи предварително кога, по какъв механизъм и за колко часа ще роди, с цената на какви усилия и какво детенце ще роди.
  Ако жената иска да роди в определен ден или нейният лекар прецени, че тя трябва да роди в даден ден, той може да "сътвори" раждането в съответствие с направената програма за раждане. Разбира се, това може да стане само при наличието на медицински аргументи и изпълнени строго определени условия.
 • Има ли случаи, когато е задължително да се пристъпи към предизвикване на раждането?
  Съществуват медицински показания за предизвикване на раждането, например ако има белези, че плодът страда, при преносване на бременността или ако състоянието на жената не позволява да износи бременността (влошаване на сърдечната функция, диабет, хипертония). При жена с хипертония (високо кръвно налягане) например е от голямо значение дали ще роди преди или след термин.

  Кога бременността започва да "личи"?
  Основният видим признак на бременността е порасналият корем. Коремът започва да нараства видимо след 4-5-ия месец.

  Кога най-рано може да се идентифицира полът на бебето на ехограф?
  Ако бебето е момче, полът му може да се идентифицира на ехограф около 19-20-ата гестационна седмица (г. с.), а ако е момиче - към 23 г.с. Достоверността на определянето на пола при ехографското изследване зависи от опитността на лекаря.

  Как става възможно огромното нарастване на матката през бременността?
  Голямото разширение на матката през бременността става възможно благодарение на разтегливостта на мускулната структура и адекватното на разширението кръвоснабдяване. През бременността мускулатурата се разраства в съответствие с нарастващия плод. Особеностите на тази структура помагат на матката да се свива и разпуска по време на раждането, на родилните пътища да се разширяват и постепенно да изтласкат плода.
  Положението на матката се поддържа от мускулите на тазовото дъно. Ето защо тонусът на тазовото дъно има съществено значение за състоянието на матката.
  Как така бебето се събира в матката?
  Обичайното разположение на бебето в матката е следното. Гръбначният стълб е свит. Главичката е наклонена напред и брадичката е близо до гърдите. Ръчичките са кръстосани пред гърдите, а крачетата са свити в тазобедрените и коленните стави и са кръстосани. По такъв начин дължината на бебето всъщност намалява наполовина.

  Променя ли се влагалището през бременността?
  Влагалището е еластичен мускулен леко извит проход, свързващ външните полови органи на жената с маточната шийка. Разположено е в малкия таз - между пикочния мехур и ректума. Образува крайната изходна част на мекия родилен канал. Влагалищните стени са влажни и разтегливи.
  През бременността влагалището също се променя - подготвя се за раждането. Неговата лигавица образува гънки, които дават възможност на влагалищната стена да се разтяга много по време на раждането. Нараства и способността му да се удължава. Увеличава се количеството на влагалищната секреция. Всичко това прави възможно преминаването на детето през влагалището по време на раждането.

  От какво зависи формата на корема?
  Формата на корема зависи от здравината на коремните мускули, от размерите на таза, от ръста на жената. Ето защо при различни жени, бременни в един и същи месец, формата на корема е различна. Когато мускулатурата на коремната стена е здрава, тя служи като опора на нарастващата матка, не се поддава на нейната тежест и коремът е по-прибран. Когато коремните мускули са по-слаби, коремът е по-изпъкнал, понякога виси. Ако жената е по-дребничка, матката расте напред и коремът се изостря (тъй като разстоянието между входа на таза и основата на гръдния кош е по-малко).

  Вярно ли е, че през бременността размерите на таза се увеличават?
  По време на бременността тазът се разширява с 1-2 см.

  Ако коремът е много голям, това означава ли, че бебето е много едро?
  Невинаги. Понякога големият корем се дължи на по-голямо количество околоплодна течност или на многоплодна бременност.
  Защо наддаването на тегло през бременността е много по-голямо от теглото на плода?
  Наддаването на тегло през бременността се дължи на бебето, на количеството на околоплодната течност, на теглото на плацентата и матката, както и на характерната за бременността задръжка на течности в тъканите на организма.
  В края на бременността матката тежи около 1 кг, плацентата - 1500 г, а количеството на околоплодната течност е между 500 и 1000 мл.

  Какво представлява Резус-факторът?
  Резус-факторът е антиген, който принадлежи към кръвногруповата система. Нарича се така, защото е открит за първи път у маймуните Макакус резус (през 1937 г.). Повечето хора притежават този антиген по повърхността на червените си кръвни клетки (резус-положителни). При останалите той липсва (резус-отрицателни).

  Каква е връзката между резус-фактора и нормалното протичане на бременността?
  Основният проблем, свързан с резусния антиген, възниква при резус-отрицателна жена, бременна с резус-положителен плод. При първа бременност тази несъвместимост не крие рискове за здравето на майката и на бебето. Въпреки това бременността е под специално наблюдение.
  При всяка следваща бременност обаче съществува риск от т. нар. хемолитична болест на новороденото бебе, която за щастие може да се предотврати чрез специална имунизация. За да се предотврати този риск, до 72 часа след първо раждане, както и след аборт (по желание или спонтанен) резус-отрицателната жена се имунизира с гама-глобулин (инжекция).

  Нормално или болестно състояние са повръщанията през бременността?
  През първите 3-4 месеца на бременността много бременни жени повръщат. Това най-често се дължи на повишена възбудимост на нервната система. По-чести са повръщанията при първа бременност. Най-често е повръщането сутрин на гладно след събуждане. Може да се появят и повръщания през деня (2-3) - обикновено след нахранване. Тези повръщания са обичайни (физиологични). Обикновено те не се отразяват нито на бременната жена, нито на детето. Апетитът се запазва, а теглото или се запазва, или леко намалява. Задължителна е консултацията с лекар при зачестяване на повръщанията, при намаляване на теглото, при липса на апетит, при обща отпадналост.

  Има ли начини и средства за облекчаване на хемороидите?
  Измивайте областта около ануса с хладка или студена вода след всяко ходене по голяма нужда. Препоръчва се измиване с отвара от лайка.
  Движете се повече. Не се препоръчва да седите продължително време.
  Приемайте редовно храни, богати на целулоза.
  Пийте повече течности.
  При болки се консултирайте с лекар. Той ще ви препоръча свещички или крем, които свиват стените на вените и имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Те са безопасни за плода.
  Лекото подуване на глезените крие ли рискове за протичането на бременността?
  Отоците на глезените, както и на пръстите на ръцете са често явление през бременността (особено във втората й половина). В леките си форми те се определят като физиологично (неболестно) състояние. Причината за леките отоци е повишената склонност на организма на бременната жена да задържа сол и вода вследствие на увеличените обменни процеси и нужди на плода.
  Задължително се консултирайте с вашия лекар. Той ще назначи изследване на урината за белтъка албумин и ще измери кръвното ви налягане, за да прецени дали отоците са физиологични или са болестно състояние. Обикновено физиологичните отоци изчезват няколко дни след раждането.
  Консултирайте се задължително с лекар, ако: отоците нарастват бързо, наддавате много на тегло, появят се отоци по корема и лицето, при главоболие и наднормени стойности на кръвното налягане.

  Може ли да се избегнат разширените вени през бременността?
  Разширените вени са чест проблем по време на бременността. Може да се появят по единия или едновременно по двата крака. Най-често се разширяват и се издуват вените по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Съпътстващите оплаквания са оток около глезена, напрегнатост и тежест в крака. Предразполагащи фактори за поява на разширени вени са наднорменото тегло и продължителното стоене права.
  За профилактиката на разширените вени се препоръчва:
 • Избягвайте да стоите права дълго време. Ако това се налага, сядайте за малко от време на време. Когато седите, можете да потърсите начин да вдигнете краката, напр. на стол.
 • Почивайте си често.
 • Ежедневно се разхождайте по 1 час. При ходене мускулите на подбедриците играят рола на "мускулна помпа", която улеснява оттичането на кръвта.
 • Носете удобни невисоки обувки.
 • Избягвайте да стоите на много топло. Не се къпете с гореща вода.
 • Чудесна профилактична мярка, която тонизира съдовите стени, е измиването на краката със студена вода. Добър метод е и редуването на топли и студени обливания.
 • Избягвайте силно подправените храни.

  Кои са признаците на спонтанния аборт?
  Съществуват различни стадий на спонтанния аборт - заплашващ аборт, започващ аборт и аборт в ход. Заплашващият аборт обикновено настъпва в първите 3 месеца на бременността и се характеризира с поява на болки или кръвотечение на капки. При започващ аборт кървенето е по-силно. Налице са болки в долната част на корема, подобни на менструалните.
  Във всички случаи появата на кръвотечение налага спешна консултация с акушер-гинеколог.
  Късният спонтанен аборт (след първото тримесечие) може да започне и с пукане на околоплодния мехур и изтичане на околоплодна течност или с пролабиране (изпадане) на околоплодния мехур във влагалището.

  По какво се различава обичайната за бременността теглеща болка в областта на корема от болката при започващ аборт?
  Появата на болка ниско в корема или в областта на таза е обичайно в напреднала бременност. Обикновено се дължи на лекото разхлабване на ставните връзки на тазобедрените стави вследствие на голямото увеличение на матката. Болката е слаба и относително постоянна. Възможно е да се появят и болки при ходене, както и болки в областта на правото черво. Описаното състояние не носи рискове за протичането на бременността.
  Болката при започващ аборт има тенденция към засилване и зачестяване.

  Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог
 • --------------------------------------------------
  Заболяването цистит свързано ли е с опасност за нормалното протичане на бременността и състоянието на плода?

  Възпалението на пикочния мехур (цистит) е честа инфекция по време на бременността. При навременни и правилни мерки циститът се лекува за няколко дни и не оказва влияние върху протичането на бременността. Ако обаче циститът не бъде излекуван и се повтаря често, има риск да се засегнат бъбреците. Заболяванията на бъбреците могат да застрашат нормалното протичане на бременността и да доведат до спонтанен аборт. Ето защо профилактиката, както и навременното и адекватно лечение на заболяванията на пикочните пътища са от голямо значение.

  Вече съм в 9-ия месец. Вярно ли е, че трябва да се откажа от ваната и да се къпя само под душ?

  Трябва да се откажете от горещата вана, но може да полежите в топла вода. Даже и водата да попадне във влагалището, слузестата запушалка, която затваря шийката на матката, защитава плода и околоплодната течност от вредните микроорганизми. Душ можете да вземате до самото раждането.

  Какво означава родилна слабост? С какви рискове за майката и детето е свързано това състояние?

  Родилната слабост (нарича се още слаба родилна дейност) се характеризира със слаби и краткотрайни контракции. Слабата родилна дейност може да бъде първична и вторична. Първичната слаба родилна дейност е налице още от самото начало на раждането, а вторичната се характеризира с контракции, които след като са започнали по обичайния начин, отслабват, появяват се по-рядко и стават по-краткотрайни. Родилната слабост е по-честа при бременност с близнаци, при едро бебе, седалищно предлежание, наднормено напълняване, ригидна (нееластична) шийка на матката, психическ
  а неустойчивост. Мерките са различни в зависимост от причината, от разширението на маточната шийка, от състоянието на околоплодния мехур (запазен или спукан). Тъй като родилната слабост води до по-бавно протичане на раждането, при определени предпоставки (пукнат околоплоден мехур, доносена бременност) се предприемат мерки за стимулиране на раждането. В някои случаи във втория период – раждането на бебето, може да се премине към раждане с форцепс, вакуум-екстракция или цезарово сечение.

  Как трябва да постъпи бременната жена, ако раждането не започне на определената дата?

  Жената задължително трябва да се консултира с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността й. До 7 дни след термина тя трябва да постъпи в родилния дом, за да се изяснят причините за закъсняването на раждането и да се приложат средства за неговото предизвикване.

  Д-р Милка Йонкова, акушер-гинеколог
  --------------------------------------------------
  Каква е разликата между контракция и напън по време на раждането?
  Маточните контракции представляват свиване на мускулите на матката. Под влияние на периодичните контракции по време на първия период от раждането маточната шийка постепенно се разширява. С нейното пълно разширение първият етап на раждането завършва. След това контракциите стават все по-чести, продължителни и силни. Под тяхно влияние главичката на бебето стига до дъното на таза. За по-нататъшното придвижване започват да помагат и коремните мускули (коремна преса). Тяхното енергично свиване създава напъна, който се присъединява към контракцията. С всеки напън бебето се придвижва все по-напред.

  Какво представлява и кога се налага раждане с вакуум-екстрактор?
  Вакуум-екстракторът е акушерски инструмент, който се използва, за да се подпомогне раждането на главичката на бебето през влагалището, когато спонтанното й раждане е затруднено (удължен втори период на раждането). Задължително условие за прилагането на вакуум-екстрактора е наличието на контракции. Вакуум-екстракторът се състои от мека пластмасова чашка, която е свързана чрез тръбичка за вакуумна помпа. Чашката се поставя върху главичката на бебето и с помощта на помпата се създава вакуум, като по този начин раждането на бебето се улеснява. Тракциите са само по време на контракции или напън. Самото теглене наподобява маточна контракция - започва леко, засилва се до придвижване на главичката и постепенно отслабва. След като главичката се роди, чашката се сваля и раждането на телцето се подпомага, като при спонтанно раждане. Операцията продължава около 20 минути. Раждането с вакуум-екстрактор изисква активно участие на раждащата жена.

  Какво представлява шийката на матката? Каква е нейната роля по време на раждането?
  Шийката на матката свързва матката с влагалището. Дълга е около 3-3.5 см. През шийката преминава канал (нарича се цервикален канал), който има вретеновидна форма. В горния си край към матката каналът е стеснен. В частта си към влагалището шийката е затворена от т. нар. слузеста запушалка, която се образува от цервикалната слуз в края на първия месец на бременността. При нормално протичаща бременност шийката остава затворена до края на бременността. Отделянето на слузестата запушалка (изтича кървава слуз обикновено 24-48 часа преди раждането) е един от сигналите, че раждането започва (нарича се бележене на раждането).
  Шийката на матката е важна част от т.нар. мек родилен канал. По време на раждането под влияние на свиването на мускулите на матката (родилни контракции) шийката се скъсява и изглажда, след което външният й отвор (към влагалището) постепенно се отваря и открива пътя на бебето към влагалището. С пълното разтваряне на шийката (около 10 см в диаметър) завършва първият най-продължителен период на раждането.

  Д-р Пламен Димов, акушер-гинеколог, II градска обединена болница, София